Top 10 bezienswaardigheden 

1. Issyk Kul meer:
Issyk Kul betekent ‘warm meer’, bevriest niet, ook niet in de koude winterperiode. Het is het op een na grootste bergmeer ter wereld met een lengte van 182 km, een breedte van 60 km op 1606 m hoogte. Het Titicacameer op de grens van Peru/Bolivia is het grootste bergmeer.

2. Son Kul meer:
Dit zoetwatermeer ligt op 3016 m hoogte en heeft een oppervlakte van 270 km². Het meer is belangrijk voor de nomaden en hun vee en wordt door de lokale gemeenschap als heilig beschouwd. Het is tevens een belangrijke broedplaats voor vogels, zoals de Indische gans.

3. Tash Rabat:
Tash Rabat (stenen herberg) is een goed bewaard gebleven karavanserai uit de 15de eeuw langs de historische zijderoute waar handelaren op weg naar en van China reisden. Het is in een desolaat gebied gelegen aan de grensstreek met China.

4. Ala Archa nationaal park:
Het Ala Archa nationaal park ligt op zo’n drie kwartier rijden van de hoofdstad. De prachtige natuur is hier in alle facetten zichtbaar. Het park omvat zo’n 200 km² met 50 bergtoppen, 20 gletsjers, meerdere watervallen en 2 wilde rivieren. Ook komt hier een verscheidenheid aan wilde dieren voor. Een fijne plek om te relaxen, te wandelen of een berg te beklimmen. Voor de lokale bevolking is het een geliefde plek om met vrienden of familie te picknicken en de tijd samen door te brengen.

5. Jeti Oguz nationaal park:
Jeti Oguz betekent ‘7 stieren’. In Kyrgyzstan is dit een bekende rode en grillige rotsformatie aan de rand van het gelijknamige dorp. Het is een beschermd natuur monument. Het park biedt een prachtige wandelomgeving met wilde rivieren, hoge bergen en rode rotsen. Hier ligt ook de berg ‘het gebroken hart’.

6. Een gedeelde plek - Sary Chelek en Arslanbob:

Sary Chelek:
Een fantastisch natuurreservaat dat behoort tot een van de mooiste van Kyrgyzstan. Besneeuwde bergtoppen, bloemenweiden, schitterende vergezichten, bergmeren waaronder het sprookjesachtige en fotogenieke Sary Chelek meer zelf. Diverse blauwtinten wisselen elkaar gedurende de dag af, helder water vol met vis. Een prachtig decor van bergen op de achtergrond. De rijke flora en fauna met meer dan 1000 verschillende plantensoorten spreken hier tot de verbeelding. Het is het leefgebied van de zeldzame lynx en vele andere diersoorten.

Arslanbob:
Een vriendelijk dorp, waar vandaan je heerlijk kunt wandelen naar de grote of de kleine waterval. Paardrijden en in de winter skiën, het kan hier allemaal. Het eerste bekende export product van Kyrgyzstan naar Europa was de Arslanbob walnoot. Het grootste wilde walnotenbomen bos ter wereld is hier te vinden. Een fijne plek om te zijn.

7. Fairy Tale canyon:
Skazka (Fairy Tale) canyon. Door de jaren heen heeft de wind deze rotsformaties in warm rood en aardekleurschakeringen bizar gevormd. Het doet denken aan de ‘grand canyon’ in Amerika.

8. Burana toren:
Burana, een gebied in de Chuy Vallei 10 km ten zuiden van Tokmok. Je vindt er de Burana toren, een minaret uit de 11de eeuw. De oorspronkelijke hoogte was 46 meter, maar het heeft door verschillende aardbevingen veel schade opgelopen. Hierdoor is de toren nu 24,6 meter hoog. In de jaren ‘70 zijn er voor het laatst restauratiewerkzaamheden aan verricht.

Verder zijn er in dit gebied ruïnes en een veld met stenen petrogliefen te vinden. Dit is wat er nu over is van Balasagun, een stad gesticht door een Iraans volk (Soghdians) in de 9de eeuw. Het was de hoofdstad van de Karachiden tot het in 1218 door de Mongolen werd veroverd. De begraafplaats werd tot de 14de eeuw gebruikt. De oude stenen sculpturen worden balbals genoemd. Deze sculpturen gaan terug naar de 6de eeuw. Er wordt gedacht dat het gedenkbeelden zijn om de doden te eren. Balbal is afgeleid van het Turks en betekent grootvader. Vanuit het Mongools barimal; handgemaakt standbeeld.
Op het terrein is een bijbehorend museum met de nodige uitleg te vinden.

9. Bishkek:
Bishkek wordt ook wel de groenste hoofdstad ter wereld genoemd. Overal zijn de Russische invloeden uit de Sovjet tijd nog zichtbaar, zoals onder andere een standbeeld van Lenin. Pleinen, groene parken en monumenten wisselen elkaar af.

Het imposante centrale Ala-Too plein (Ala-Toogebergte is een uitloper van het Tian Sjangebergte). Dit is een ontmoetingsplek voor de Kyrgyz bevolking waar geregeld festivals georganiseerd worden. In vroeger tijden vonden hier ook wel politieke demonstraties plaats.

Zie ‘ het witte huis’ van Kyrgyzstan, een kolossaal gebouw waar in de tijd van de Kyrgyz SSR de partijtop vergaderde. Nu doet dit witte huis dienst als presidentieel paleis. Maak kennis met een reusachtig beeld van Manas, de nationale volksheld van Kyrgyzstan waarnaar het vliegveld is vernoemd.

Een wandeling op de lange groene Erdinkik Boulevard laat je eveneens kennis maken met het dagelijkse leven van de Kyrgyz in Bishkek. Gezinnen, vrienden, stelletjes genieten hier volop van hun vrije tijd.

Oak Park behoort tot een van de oudste parken van Bishkek. De prachtige oude eiken zorgen voor een welkome verkoelende werking op de warme zomerdagen. Ontdek het openlucht beeldenmuseum waar ook verschillende belangrijke monumenten te vinden zijn.

Het Panfilov Park is een traditioneel attractiepark. Het is leuk om te zien en om rond te wandelen.

De Osh Bazaar, een van de grootste in het land. Je vindt hier allerlei voedselwaren, huishoudelijk waar, kleding, souvenirs en muziekinstrumenten. Een plek die druk bezocht wordt en waar je nog prettig en ongestoord kan rondkijken.
Bishkek biedt een ruim aanbod aan eetgelegenheden en café’s, fijn om even een tussenstop te maken en alle indrukken te verwerken.

10. Osh:
Dit is de tweede grootste en tevens de oudste stad van Kyrgyzstan gelegen in de Fergana vallei. Het heeft talloze interessante monumenten, de grootste bazaar van Centraal Azië en was in vroeger tijden een belangrijke markt langs de historische zijderoute. Russische invloeden zijn overal zichtbaar.

Een Russisch orthodoxe kerk, de grootste moskee van Kyrgyzstan en een moskee Rabat Abdul Khan uit de 16de eeuw behoren ook zeker tot de bezienswaardigheden.

Op de werelderfgoedlijst van UNESCO is de Sulayman berg opgenomen. Eerder een belangrijk pelgrimsoord voor moslims, nu bekend en geliefd vanwege het geweldige uitzicht vanaf de berg over de vallei.

Een andere bezienswaardigheid die net buiten onze top 10 valt is Karakol:

Dit is de vier na grootste stad van Kyrgyzstan. De stad werd in 1869 gesticht en is de oudste resterende nederzetting rond het Issyk Kul meer. Er woonden voornamelijk verkenners, handelaren en officieren van het Russische leger. Maak wandelend kennis met deze boeiende stad en zijn bouwwerken, zoals de goed bewaard gebleven houten Russisch orthodoxe kerk, de Dungan moskee (etnische Chinese moslim minderheid). Loop door de Kupecheskiy Proezd straat, een oude dorpsstraat uit de 19 de eeuw in Russische stijl.