Praktisch... 

* Afstand Amsterdam - Bishkek: 5.288 km
* Vliegduur: ongeveer 8 uur. Er zijn echter nog geen directe vluchten mogelijk, reistijd is daarom langer.
* Visumvrij entree tot 60 dagen
* Paspoort moet tot 6 maanden na vertrek uit Kyrgyzstan nog geldig zijn
* Tijdsverschil: Kyrgyzstan 4 uur later (zomer), 5 uur later (winter)
* Beste reistijd: mei t/m september, de maanden juli en augustus kunnen erg warm zijn
* Netspanning 220 volt, stekkers en stopcontacten zijn gelijk aan die van Nederland
* Internet: in Bishkek en Osh zijn er internetcafé’s te vinden. De meeste hotels en homestays bieden de mogelijkheid van WiFi aan, de internetverbinding en de snelheid kan soms echter tegenvallen.
* Mobiel bellen: de reis voert door een bergachtig Kyrgyzstan. Hier heb je geen GSM-dekking. Je zou eventueel een lokale SIM-kaart kunnen overwegen.
* Geldzaken: de beste methode is om cash geld vanuit Nederland mee te nemen. Nieuwe of in ieder geval ongeschonden bankbiljetten van 50 euro wissel je makkelijk in 1 van de banken of wisselkantoren. Bankbiljetten van 100 euro worden meestal niet geaccepteerd. Er zijn in de steden ATM’s (pinautomaten), maar deze zijn niet altijd even betrouwbaar in hun werking. Creditcards worden nog zelden geaccepteerd. Reken op ongeveer 100 - 150 euro aan zakgeld per week gedurende de reis (buiten persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs etc.). Aan het eind van de reis kun je je SOM’s in Kyrgyzstan weer terug wisselen in euro’s.
* Fooien: in Kyrgyzstan is het gebruikelijk om fooien te geven in restaurants, aan het gastgezin van de homestays of yurts, de chauffeur en de Engelstalige reisbegeleid(st)er. Fooien zijn vaak een onmisbare aanvulling op het inkomen en zijn dus zeer welkom. Ze worden met grote dankbaarheid in ontvangst genomen.

Begrippen homestay en yurt:
Homestay: verblijven bij een lokale familie thuis, waarbij je de authentieke lokale gastvrijheid en eeuwenoude tradities ervaart. Kyrgyzstan heeft een heel eigen netwerk van homestays georganiseerd. Een unieke methode om in interactie met het gastgezin te zijn. Bij een homestay is er warm water, een douche en een toilet waar je kunt zitten.

 Yurt: een oeroude nomadische woonvorm in de vorm van een ronde tent. Deze wordt vooral gebruikt voor bewoning door rondtrekkende veenomaden, die schapen, geiten, kamelen en/of paarden houden, en die leven in de koude droge steppegebieden van Kyrgyzstan in Centraal-Azië.

De inrichting van de yurt geeft de sociale en spirituele ordening van de daarin levende familie weer. De yurt gaat door zijn duurzaamheid vaak generaties mee. Binnen de Kyrgyz cultuur heeft de yurt ook een symbolische functie, zie de nationale vlag.

Bij een verblijf in een yurt moet je het doen met een kraantje en wastafel in de openlucht en is er een toilethuisje verderop met enkel een gat in de grond. De sanitaire voorzieningen kunnen dus heel beperkt zijn. De yurt is meestal voorzien van een kachel.

Beide verblijven zijn over het algemeen eenvoudig maar netjes en zeer sfeervol. Je slaapt in deze accommodaties in een bed. Het komt geregeld voor dat je met meerdere mensen (binnen de groep) een ruimte moet delen. Een lakenzak kan prettig zijn om mee te nemen, evenals een eigen handdoek.

Algemeen kledingadvies voor de reis door Kyrgyzstan:
Aangezien de temperatuur gedurende de gehele Kyrgyzstan reis kan variëren door wisselingen in hoogtes, is het verstandig om kleding mee te nemen die je laag voor laag kan aan- of uittrekken. Een warme fleece/jas is op hoogte en in de avonden noodzakelijk. Regenkleding kan een enkele keer nodig zijn.

Vergeet verder je zwemkleding en een handdoek niet. Fijne (wandel-) schoenen met een goede grip zijn ook een must.

Houd er rekening mee dat het dragen van hele korte rokken, hele korte broeken en mouwloze korte hemdjes als niet respectvol wordt ervaren in islamitische landen.

Overig bagage advies:
Een ‘harde’ koffer is tijdens deze reis niet handig. De kofferruimte tijdens het vervoer is namelijk beperkt. Een ‘zachte’ weekendtas (al dan niet op wieltjes) of een rugzak is wenselijk.

Info met betrekking tot trekking:
Deze reizen zijn geschikt voor de sportieve avonturier met een goede algehele conditie en een flexibele instelling.

Je wandelt zo’n 4 tot 6 uur per dag door bergachtig gebied waarin paden soms ontbreken. Het programma van de trekking geeft de hoofdlijnen weer. Er kunnen altijd factoren zijn die van invloed zijn op het bestaande reisprogramma. Denk bijvoorbeeld aan slecht weer, waardoor de voorgestelde route onbegaanbaar wordt. Er zal dan ter plekke naar een alternatief gezocht worden. De individuele vrijheid is tijdens de trekking beperkt.

Je slaapt veelal in een tweepersoonstent. Dit is meestal midden in de ongerepte natuur zonder warmwatervoorziening of zit toilet.

Zorg voor een warme slaapzak in de koude nachten. Neem een prettig draagbare dagrugzak mee om water, zonnebrandcrème, zonnebril, eventuele medicatie, EHBO noodsetje, pet, zaklamp, (zak-) mes, vork, bord (voor lunch) etc. mee te vervoeren tijdens het lopen. De overige bagage zal door dragers of paarden meegenomen worden. Verder is goed schoeisel met voldoende grip van belang. Houd er ook rekening mee dat het in de avond al flink af kan koelen. Een warme fleece/jas/windjack en regenkleding bij regen is dan geen overbodige luxe. Het is goed om zelf een handdoek mee te nemen.

Tot slot is het goed om te weten dat de wegen in Kyrgyzstan soms van slechte kwaliteit kunnen zijn. De reistijd kan hierdoor wat langer zijn.