Noord-oost Kyrgyzstan (inclusief 8/9-daagse trekking in Alaa Too - Son Kul)

Reis nokrgzstn2019:

17 dagen, 8-16 personen  
Prijs op aanvraag
Reisdata 2019: 2/6-18/6, 30/6-16/7, 21/7-6/8, 11/8-27/8, 1/9-17/9


Dag 1
Ontmoet de lokale reisbegeleid(st)er op het vliegveld Manas van Bishkek, de hoofdstad van Kyrgyzstan. Hij/zij zal de transfer naar het hotel in Bishkek regelen, waar je na 3 kwartier rijden zal arriveren. Geniet vandaag van een stadswandeling door deze interessante hoofdstad. Pleinen, groene parken en monumenten wisselen elkaar af. Bishkek wordt ook wel de groenste hoofdstad ter wereld genoemd.

Dag 2
Van Bishkek rijd je naar het dorpje Kegety in de gelijknamige Kegety vallei, een rit van 110 km. De Kegety vallei is een uitgestrekt gebied van 30 km aan de noordzijde van de bergketen Alaa Too. Vanuit hier start je de wandeling, in 12 km klim je gestaag naar het Kol Tor bergmeer. Een prachtig turquoise gekleurd meer op 2733 m hoogte, omgeven door bergen en gletsjers. Overnachting in een tent.

Dag 3
Na het ontbijt maak je een klim van 7 km naar de Tuyuk Shamsinskiy pas op 3700 m hoogte. Vanuit hier geniet je van een prachtig panorama over de Kol Tor vallei. Hierna daal je over een lengte van 9 km af naar een hoogte van 2300 m, alwaar je in een tent overnacht.

Dag 4
In 15 km loop je langs de Tuyuk rivier naar een hoogte van 1600 m. Onderweg word je verwend met prachtige vergezichten over bergen, besneeuwde bergtoppen, indrukwekkende rotspartijen en bossen. Je overnacht in een tent nabij de rivier Shamsi.

Dag 5
Vandaag maak je een klim van 4 km naar de Bel Bulak pas (2200 m), waarna je eerst afdaalt naar de Ok Torkoy rivier en vervolgens weer een klim maakt langs de Kyzyl Suu (rood water) rivier (13 km). Een prachtige wandeling door de groene Kyzyl Suu canyon.

Dag 6
Je loopt 6 km verder langs de Kyzyl Suu rivier, waarna je na het oversteken van een smalle pas de rivier Konorchek bereikt. In 9 - 10 km loop je langs de rivier de Konorchek canyon in. Gedurende de wandeling wordt de canyon smaller en worden de rotsen hoger. Op een hoogte van 2425 m waar de Konorchek rivier en de Kok Jar Suu rivier elkaar kruisen, overnacht je in een tent. Een fantastisch landschap wat doet denken aan de Grand Canyon in Amerika. Een labyrint van roodkleurige rotsformaties die tot de verbeelding spreekt.

Dag 7
Na het ontbijt is er nog even tijd om te relaxen en te genieten van dit unieke landschap. Hierna trek je verder richting de Chuy rivier (11 km) (Boom canyon). Dit is met een totale lengte van 1067 km de langste rivier die door Kyrgyzstan stroomt, door het noorden van Kyrgyzstan en het zuiden van Kazachstan. Je steekt de brug over, waar het transport klaar staat om je te vervoeren naar Kochkor (1800 m). Hier overnacht je in een homestay, bed and breakfast of hotel, met een mogelijkheid om te kunnen douchen.

Dag 8
In de ochtend vindt de transfer naar de Kyz-Art pas plaats. Vanuit hier wandel je 6 km richting het Son Kul meer over een enorme, relatief vlakke grasweide en steek je de smalle Chaar Archa pas (3061 m) over. Een prachtig uitzicht op de Chaar-Archa vallei is een feit. Je vervolgt de route langs de snelstromende Chaar - Archa rivier gedurende 8 km en overnacht in een tent op 2600 m hoogte.

Dag 9
De komende 4 km loop je langs de Bazar Turuk rivier omhoog en steek je bij een doorwaadbare plaats de rivier Kelemche over en vervolg je de weg voor 4 - 5 km door de groene heuvels naar de Jangiz Karagay pas (3200 m - 3300 m). Dan is het nog 6 km afdalen naar het Son Kul meer. Overnachting is in een yurt of tent.

Dag 10
Vandaag ga je richting de oost zijde van het Son Kul meer. Op de weg word je opgepikt en naar een gebied gebracht waar het traditionele leven zich nog meer afspeelt; meer yurts, paarden, nomaden families. Overnachting in een yurt.

Dag 11
Een hele vrije dag ter besteding naar eigen wens. Bekijk en ervaar het leven bij dit 270 km² grote bergmeer op 3016 m hoogte. Het dagelijkse traditionele leven van de gastvrije en vriendelijke nomadenfamilies en hun kuddes vee speelt zich voor je af. Relax en neem dit unieke schouwspel en landschap in je op. Geniet op je eigen manier van dit alles. Het is ook mogelijk om paard te rijden en op die manier deze met niets te vergelijken omgeving te verkennen. Het kan allemaal.

Dag 12
Een mooie rit naar Bokonbaevo (1809 m) staat vandaag op het programma. Onderweg is er ruimte om de Fairy Tale canyon (Skazka) te bezoeken. Bokonbaevo is de grootste plaats aan de zuidkant van het Issyk Kul meer. De meeste mensen leven hier van de landbouw en ambachten, zoals het maken van vilten producten. Er is zelfs een museum met Kyrgyz ambachten te bezoeken. Bokonbaevo vormt het centrum van ecotoerisme. Je kan relaxen aan het meer, zwemmen, de omgeving per paard of wandelend ontdekken. Optioneel is het meestal mogelijk een demonstratie van valkerij met de koningsadelaar bij te wonen. Overnachting is in een homestay.

Dag 13
Een rit naar de Jeti Oguz Vallei volgt. Het Jeti Oguz nationaal park biedt een prachtige wandelomgeving met wilde rivieren, hoge bergen en rode rotsen. Geniet van al het natuurschoon. Zie de in Kyrgyzstan bekende rode en grillige rotsformatie (7 stieren) aan de rand van het dorp. Maak een mooie wandeling in de omgeving of maak een klim naar de bergtoppen. Je overnacht in een yurt in de vallei.

Dag 14
In de ochtend is het mogelijk nog te genieten van de ongerepte natuur in dit prachtige nationale park. Maak nog een korte wandeling en adem de gezonde berglucht in. Na de lunch wordt de reis voortgezet naar Karakol. Maak wandelend kennis met deze vier na grootste boeiende stad van Kyrgyzstan en zijn bouwwerken, zoals de goed bewaard gebleven houten Russisch orthodoxe kerk, de Dungan moskee (etnische Chinese moslim minderheid). Overnachting in een homestay.

Dag 15
Na het ontbijt is er de mogelijkheid om het net buiten Karakol gelegen Prezhevalsky museum te bezichtigen. Nikolaj Michajlovitsj Przjevalski (geboren bij Smolensk, 1839 – en overleden in Karakol (Kirgizië), 1888) was een Russisch militair en ontdekkingsreiziger die een vijftal expedities naar Centraal-Azië organiseerde. Hij was de eerste wetenschapper die het landschap, de flora en de fauna van het gebied beschreef. Hij was een belangrijk ontdekkingsreiziger en natuuronderzoeker. Tot zijn ontdekkingen als natuuronderzoeker behoren het przewalskipaard en de wilde kameel. Vervolgens gaat de route verder naar Cholpon-Ata. Deze omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling. Ook hier behoort zwemmen in het Issyk Kul meer tot de mogelijkheden. Overnachting in een homestay of hotel.

Dag 16
Vandaag bezoek je in Cholpon-Ata een openluchtmuseum, 42 hectare aan prehistorische monumentale structuren. Het wordt ook wel de ‘stenen tuin’ genoemd. Stenen cirkels, graven en overblijfselen van ruïnes uit de 10de tot 12de eeuw. Deze plaats lag toen waarschijnlijk aan de handelswegen van de zijderoute. Daarnaast zijn er velden met duizenden keien met petroglieven (rotstekeningen van dieren, offers en jachttaferelen) te zien die dateren uit de periode van de 5e eeuw voor Christus tot de 1 ste eeuw na Christus. In de loop van de dag reis je terug naar de groene hoofdstad Bishkek. Overnachting in een hotel.

Dag 17
Naar wens is het mogelijk om nog een dag volop te genieten van deze boeiende stad met z’n Russische invloeden of om aan de terugreis naar Nederland te beginnen.

Ik heb interesse in deze reis (nokrgzstn2019).
Neem contact met mij op: