Kyrgyzstan compleet 

Reis krgzstncmplt2019:

13 dagen
€3330,- per persoon
€1840,- per persoon (bij 2 personen)
€1233,- per persoon
(bij 4 personen)
€978,- per persoon (bij 6 personen) 
€898,- per persoon
(bij 8-20 personen)
Reisdata 2019: mei t/m september


Dag 1

Aankomst in Bishkek, de hoofdstad van Kyrgyzstan. De lokale reisbegeleid(st)er zal je op het vliegveld Manas verwelkomen en de transfer naar het hotel regelen. Kom rustig bij van de reis in het relaxte Bishkek. Maak kennis met deze boeiende stad en ontdek de vele bezienswaardigheden.

Dag 2
Vanuit Bishkek vertrek je naar Chichkan Gorge (260 km), alwaar je een warm welkom te wachten staat in Motel Oson. Het motel is aan de oever van de rivier Chichkan gelegen. Er zijn twee huisjes met 2 persoons kamers beschikbaar of je kan ervoor kiezen om in een yurt op een traditionele wijze te overnachten met meerdere personen. De omgeving is prachtig, er is een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden. Onder andere leven hier de steenbok, wild zwijn, wild schaap (Argali) en nog vele andere wilde diersoorten. De berberis, verschillende bessen, de Tian Shan dennenboom en de Archa, juniper - de nationale boom van Kyrgyzstan groeien in dit gebied. Er zijn twee bergmeren boven de 3000 m te vinden en er is een 60 m hoge waterval in dit gebied te bezoeken.

Dag 3
Vandaag vervolg je de route naar Sary Chelek (370 km), een fantastisch natuurreservaat dat behoort tot een van de mooiste van Kyrgyzstan. Besneeuwde bergtoppen, bloemenweiden, schitterende vergezichten, bergmeren waaronder het sprookjesachtige en fotogenieke Sary Chelek zelf. Overnachting in een homestay in Sary Chelek.

Dag 4
Vanuit Sary Chelek rijd je door naar Arslanbob (320 km). Een vriendelijk dorp, waar vandaan er vele mogelijkheden zijn in de omgeving om heerlijk actief bezig te zijn of om te ontspannen. Een fijne plek om te zijn. Overnachting in een homestay.

Dag 5
Na 450 km rijden bereik je Achik Tash (3600 m hoogte), basiskamp aan de voet van de bergtop Lenin (7134 m hoog). Dit is een van de hoogste bergtoppen in Kyrgyzstan. De omgeving leent zich om gezien te worden. Prachtige valleien, bergtoppen, bergmeren in de ongerepte natuur. Overnachting in een tent.

Dag 6
Geniet in de ochtend nog even van al het mooie natuurschoon om je heen en ervaar de ruimte. In de middag vertrek je naar Osh (290 km). Osh is de tweede grootste en oudste stad van Kyrgyzstan gelegen in de Fergana vallei. Overnachting in een homestay.

Dag 7
Naar Kazarman, een voormalig mijnbouwstadje staat vandaag op het programma. Een rit van 290 km. Deze voert langs prachtige passen met spectaculaire vergezichten. Geniet! Overnachting in een homestay, waar je gastvrij onthaald wordt met een kopje thee en wat lekkers.

Dag 8
Je vervolgt een indrukwekkende tocht (220 km) naar het Son Kul meer. Een plateau waar de nomaden met hun gezinnen en vee het traditionele leven leiden. Overal staan yurts. Een opmerkelijk landschap dat je zal doen verwonderen en waar je later met plezier aan terug zult denken. Ontdek de omgeving wandelend of te paard. De zonsopkomst en ondergang kan afhankelijk van het weer spectaculair zijn. Houd er rekening mee dat het op dit plateau flink kan afkoelen in de avond en nacht. Wie van fotograferen houdt, komt hier zeker aan z’n trekken. Mens en natuur komen hier samen. Overnachting in een yurt.

Variant 1, dag 9 en 10;

Dag 9
Na 280 km gereden te hebben kom je aan in Manjyly. Deze vallei is vernoemd naar een wijze man Manjyly die zieken wilde genezen. In die tijd waren geneesmiddelen zoals we die nu kennen niet voorradig en probeerde hij met kruiden en andere natuurlijke middelen een geneeskundige werking te verkrijgen. Op de plaats waar hij later na zijn dood begraven werd barstte de grond uit in warmwaterbronnen. Deze zouden een helende werking hebben, waarvoor elke warmwaterbron geschikt was voor een andere ziekte. Het is een heilig pelgrimsoord en wordt ook de vallei van de heilige warmwaterbronnen genoemd. Er zijn echter ook bronnen voor geluk of welvaart. In totaal zijn er in dit gebied 17 grote warmwaterbronnen. Overnachting in een yurt.

Dag 10
Na het ontbijt vertrek je naar Karakol (137 km). Dit is de op vier na grootste stad van Kyrgyzstan. De stad werd in 1869 gesticht en is de oudste resterende nederzetting rond het Issyk Kul meer.

Het is optioneel ook mogelijk om met een oude Russische legertruck of een 4WD Altyn Arashan (37 km) te bezoeken. In 2 uur tijd bereik je de vallei met hot springs. Je baant je een weg over rotsblokken naar boven met de mooie vergezichten. Een hobbelig en uniek avontuur op zich. Overnachting in een homestay.

Variant 2, dag 9 en 10;

Dag 9
Vanuit Son Kul vertrek je naar Tash Rabat (290 km). Tash Rabat (stenen herberg) ligt in een desolaat, maar prachtig gebied. Zie hoe de nomaden hun paarden en vee hier laten grazen. Wandelen en paardrijden behoren tot de mogelijkheden. Ook hier kan het in de avond en nacht koud zijn, je bent tenslotte op een hoogte van 3200 m. Het gastgezin zal je ongetwijfeld verwennen met een kopje thee en voorzien van een heerlijke maaltijd. Overnachting in een yurt. Iedere yurt wordt overigens heerlijk warm gemaakt door het verbranden van gedroogde paardenmest in de kachel. Mooi hergebruik!

Dag 10
Een wandeling naar de Tash Rabat pas (3882 m) alwaar je kan genieten van een prachtig panorama van het Chatyr Kul bergmeer (Hemels meer, 3530 m). Het is gelegen in de Ak-Sai vallei dichtbij de Chinese grens. Het vormt het leefgebied van de sneeuwluipaard, marmot, berggeit, Indische gans, schaap en yak. Het meer wordt omgeven door hooggebergte en gletsjers en is meestal bevroren. Het is het derde grootste bergmeer van Kyrgyzstan. De wandeling gaat door steppe achtig gebied. Hogerop kan het steil zijn. Te doen voor iedereen die fit is en in een algemeen goede conditie verkeert.

Een andere optie is om naar het Chatyr Kul bergmeer te rijden, dit is 150 km heen en 150 km terug. Geef je de voorkeur aan lekker relaxen of gewoon een wandeling of een tocht per paard in de omgeving dan kan dat natuurlijk ook. Overnachting in een yurt.

Dag 11
Vanuit variant 1 rijd je vanuit Karakol naar Tamchy (250 km). Onderweg in Cholpon-Ata heb je de mogelijkheid om een openluchtmuseum te bezoeken, 42 hectare aan prehistorische monumentale structuren. Het wordt ook wel de ‘stenen tuin’ genoemd. Stenen cirkels, graven en overblijfselen van ruïnes uit de 10de tot 12de eeuw. Deze plaats lag toen waarschijnlijk aan de handelswegen van de zijderoute. Daarnaast zijn er velden met duizenden keien met petroglieven (rotstekeningen van dieren, offers en jachttaferelen) te zien die dateren uit de periode van de 5e eeuw voor Christus tot de 1 ste eeuw na Christus. 

Vanuit variant 2 rijd je vanuit Tash Rabat naar Tamchy (360 km). Tamchy, een dorpje direct naast het Issyk Kul meer gelegen. Rustig en niet toeristisch. Heerlijk om te relaxen in of aan het water van dit Issyk Kul meer. Overnachting in een homestay.

Dag 12
Na het ontbijt vertrek je richting Bishkek (250 km). Onderweg is er ruimte om in Burana, een gebied in de Chuy Vallei 10 km ten zuiden van Tokmok de Burana toren, een minaret uit de 11de eeuw te bekijken. Op het terrein is een bijbehorend museum met de nodige uitleg te vinden.
Geniet na terugkomst in Bishkek nog van deze bijzondere en groene hoofdstad, waar nog steeds veel Russische invloeden zichtbaar zijn. Overal zijn café’s, er is een bazaar om eventueel nog laatste inkopen te doen. Overnachting in een hotel.

Dag 13
Helaas zit de reis erop. Een laatste transfer binnen Kyrgyzstan van het hotel naar het vliegveld Manas is een feit. We hopen dat je er met een goed gevoel aan terug zal denken.

Ik heb interesse in deze reis (krgzstncmplt2019).
Neem contact met mij op: